Afschaffing fiscaal voordeel tweede woning vanaf 2024.
donderdag 13 oktober 2022
Experts verwachten dat de afschaffing van het belastingvoordeel voor een tweede verblijf of investeringspand geen rush op de vastgoedmarkt zal veroorzaken. Makelaars vrezen wel dat de maatregel de interesse van investeerders in huurwoningen zal doen dalen.
Wie leent voor een tweede woning kan een belastingvoordeel genieten, tot maximaal 705 euro per jaar. Vanaf 2024 verandert dat. Leent u dan nog voor een tweede verblijf of investeringspand, dan is daar geen voordeel meer aan verbonden.
Voor wie een tweede woning heeft en al van dat voordeel geniet, verandert niets. 'Dat het voordeel niet met terugwerkende kracht gesneuveld is, is positief', zegt Johan Krijgsman, de CEO van het makelaarsbedrijf ERA België.
- De federale regering schaft vanaf 2024 het fiscaal voordeel voor de tweede woning af.
- Experts en makelaars verwachten geen rush op de vastgoedmarkt of nieuwe prijsstijgingen.
- Particuliere investeerders in huurwoningen dreigen af te haken.
Twee jaar geleden veroorzaakte de afschaffing van de woonbonus - het fiscaal voordeel voor wie leent voor een gezinswoning - een rush op de vastgoedmarkt. Makelaars en economen verwachten niet dat het nu zover komt. De maatregel gaat van kracht in 2024. Kandidaat-kopers hebben nog wel even de tijd om een aankoop te doen als ze van het voordeel willen genieten.
Volgens Johan Van Gompel, econoom bij KBC, zullen mensen die van plan waren een tweede woning aan te kopen dat misschien iets sneller doen, zodat ze nog genieten van het voordeel. 'Kopers die op zoek zijn, kunnen het voordeel maar beter meepakken', zegt Krijgsman.
Maar wie dat niet van plan was, zal zich allicht niet onder druk laten zetten om nog snel tot een aankoop over te gaan. 'Zo'n beslissing maak je niet halsoverkop', zegt Van Gompel.
De woningprijzen zullen naar verwachting niet meteen de hoogte in gaan. Daarvoor is het fiscaal voordeel van 705 euro te klein en de overgangsperiode van ruim een jaar te groot. 'De stijgende rente zal een grotere impact hebben op de markt', zegt Krijgsman.
Vastgoed is de voorbije jaren fors duurder geworden. De piek van de sterke prijsstijging werd in het derde kwartaal van 2021 bereikt, toen de prijzen gemiddeld 8,2 procent stegen tegenover een jaar eerder. Sindsdien daalt dat percentage. KBC verwacht dat de prijzen de komende jaren veel minder fel stijgen. In 2023 gaat de bank uit van een stijging met 2,5 procent.
Veel kopers van een tweede woning verhuren hun pand als opbrengsteigendom. Kristophe Thijs, directeur Communicatie van de makelaarsfederatie CIB Vlaanderen, denkt dat vooral de huurmarkt wordt getroffen door de regeringsbeslissing. Die komt boven op de niet-huurindexatie voor woningen die niet energiezuinig zijn. 'Wie een pand op de huurmarkt brengt, heeft die extra fiscale stimulans soms echt nodig. Het voordeel klinkt redelijk beperkt, maar over een lening van pakweg 20 jaar komt dat uit op zowat 14.000 euro.
De vraag naar huurwoningen is hoog, zegt Thijs, ook op de sociale huurmarkt. In Vlaanderen wachten 170.000 mensen op een sociale woning. 'Wie een woning te huur zet, krijgt gemiddeld 20 tot 50 kandidaten over de vloer.'
Door het tekort aan woningen op de huurmarkt is de nood aan investeerders groot, zegt de communicatiedirecteur van de makelaarsfederatie. Hij pleit ervoor stimulansen op te bouwen voor mensen die willen investeren in een huurwoning. 'Het is jammer dat tussen de huurmarkt en de markt voor buitenverblijven geen tweedeling gemaakt wordt.'
Bron: tijd.be - JASMINE HEYVAERT - 12 oktober 2022